Ortho-Logo-Paedia - OLP
 
  Αρχική σελίδα
  Σύνοψη έργου
  Στόχοι
  Τεχνολογία
  Συνεργαζόμενοι φορείς
  Επικοινωνία
  Δημοσιεύσεις & επιδείξεις
  Εσωτερικής χρήσης
 
   



 

webmaster at xanthi.ilsp.gr

Τελευταία ενημέρωση:
2003-06-17

Σύνοψη Έργου

Στόχοι

Ο γενικός στόχος του έργου OLP είναι η ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης λογοθεραπείας με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι επιμέρους στόχοι περιλαμβάνουν, σε κατά προσέγγιση χρονολογική σειρά:

  1. Την εξασφάλιση της συμμετοχής ομάδων χρηστών και τη συλλογή και μελέτη στοιχείων για τη βάση δεδομένων του έργου
  2. Την παροχή οπτικοποιημένης ανατροφοδότησης που θα απεικονίζει στιγμιαία ακουστική πληροφορία σε σημεία πάνω σε ένα “φωνητικό χάρτη” δύο διαστάσεων
  3. Την παροχή ευέλικτων στοιχείων λογισμικού για την αυτόματη αναγνώριση ομιλίας που θα αξιολογούν αυτόματα την ποιότητα της παραγόμενης ομιλίας και θα συνδέονται με άλλα προγράμματα τεχνολογίας λόγου
  4. Την δυνατότητα προσαρμογής των αποτελεσμάτων των στόχων #2 και #3 στις ανάγκες κάθε ομάδας χρηστών ή κάθε χρήστη ατομικά
  5. Την παροχή μια διεπαφής που θα επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή των προγραμμάτων από τους λογοθεραπευτές
  6. Τη διαθεσιμότητα του λογισμικού για χρήση εξ αποστάσεως ως εφαρμογή τηλεϊατρικής
  7. Την αξιολόγηση του συστήματος OLP σύμφωνα με τις ανάγκες των λογοθεραπευτών και των πελατών-ασθενών τους.

Περιγραφή του έργου

Το σύστημα Θα αναπτυχθεί σε τρία κύρια μέρη:

  1. Το υποσύστημα OPTACIA θα παρέχει οπτική παρουσίαση των θέσεων και κινήσεων της οπτικής οδού πάνω σε ένα χάρτη δύο διαστάσεων ελεύθερης διαμόρφωσης. 
  2. Το υποσύστημα GRIFOS θα αποτελείται από ένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης ομιλίας, το οποίο θα λαμβάνει δεδομένα από άλλα υποσυστήματα (π.χ. συνεδρίες με το OPTACIA) και/ή υπάρχουσες βάσεις δεδομένων, για αξιολόγηση και για διεπαφή προς υποστηρικτική τεχνολογία.
  3. Το υποσύστημα TELEMACHOS θα είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που θα υποστηρίζει εξάσκηση και επίβλεψη από απόσταση.

Οι εργασίες του προγράμματος χωρίζονται σε 4 κύρια “πακέτα εργασίας” (και 3 για υποστηρικτικές δραστηριότητες):

  • Οι εργασίες στη “σχεδίαση περιεχόμενου” θα εστιάσουν στον προσδιορισμό του κλινικού φάσματος και στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων ομιλίας και θεραπείας για τις κατάλληλες ηλικίες, γλώσσα και διαταραχή. Επίσης στη σχεδίαση επιπέδων εξάσκησης, ασκήσεων ομιλίας και οδηγιών θεραπείας. Τέλος, στον προσδιορισμό της λειτουργικής διεπαφής.
  • Οι εραγασίες στην “τεχνολογία ομιλίας” θα περιλάβουν τη ρύθμιση υπάρχοντος λογισμικού οπτικής απεικόνισης της ομιλίας, ενσωμάτωση στο σύστημα ενός συνόλου διαθέσιμων εργαλείων αναγνώρισης ομιλίας, και υλοποίηση μιας εφαρμογής, φιλικής στο χρήστη, η οποία θα ενσωματώνει όλα τα επιμέρους υποσυστήματα λογισμικού.
  • Οι εργασίες στην “ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής” θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες εξ' αποστάσεως μάθησης και τηλεϊατρικής για την εφαρμογή θεραπείας από απόσταση.
  • Τέλος, οι εργασίες για τον “έλεγχο συστήματος” θα περιλάβουν εφαρμογή του τελικού συστήματος και έλεγχο σε ρεαλιστικές συνθήκες λογοθεραπείας και αξιολόγηση από λογοθεραπευτές μέσω ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών.

Οι αναπτυξιακές εργασίες θα συμπληρώνονται από αποδοτική διαχείριση, συνεχή επίβλεψη των εργασιών για διασφάλιση της ποιότητας καθώς και ποικιλία δραστηριοτήτων διάχυσης για την εξασφάλιση της επιτυχίας του έργου.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Για ένα άτομο με διαταραχή της ομιλίας, το σύστημα OLP θα βοηθήσει στη διαδικασία διόρθωσης της άρθρωσης, θα παράσχει εξατομικευμένες πληροφορίες για τη βελτίωση της ομιλίας, θα διαθέτει διεπαφή προς συσκευές υποστηρικτικής τεχνολογίας και θα επιτρέπει τη συνέχεια της θεραπείας έξω από το πλαίσιο της κλινικής.

Για το λογοθεραπευτή, το σύστημα OLP θα αποτελέσει ένα ανεκτίμητο εργαλείο που θα συμπληρώνει και θα υποστηρίζει τις διαδικασίες της λογοθεραπείας διευκολύνοντας τη διδασκαλία του ορθού λόγου, παρέχοντας αντικειμενικές αξιολογήσεις των πελατών και επιτρέποντας την επίβλεψη της λογοθεραπείας από απόσταση αφήνοντας έτσι χρόνο για την παρακολούθηση περισσότερων πελατών.