Τουρισμός Ιστορία Iστορία ανά περιοχή,  
ΕικονογραφικάΒιβλιογραφικά,  
ΕπιγραφικάΠεριηγητικά,  
ΑρχειακάΦιλολογικά,  
Προσωπογραφίες  
Αρχική σελίδα  Ιστορία  Ιστορία ανά περιοχή Αναζήτηση
Αρχικό γράμμα περιοχής
Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
Υπάρχουν 25 τοποθεσίες της Θράκης που αρχίζουν από Ν:

Ναΐπ Oμπασί (NB0109)
Ναχιέ Τσιρμέν (1878 - 1912)
Νέα Kεσ(σ)άνη
Νέα Αλκυόνη
Νέα Αμισ(σ)ός, Νέα Αμησσός
Νέα Αμισός
Νέα Καρυά, Νέαι Καρυαί (Νομού Καβάλας)
Νέα Μορσίνη
Νέα Ορεστιάς
Νέα Σάντα
Νέα Σάντα
Νέο Κοζιλάρι
Νεόκαστρον
Νέον Εράσμιον
Νέος Ζυγός
Νέου Σιδηροχωρίου, δήμος
Νεοχώρι - Ύψωμα Μουργκάνα
Νεοχώριον
Νεοχώριον
Νοχουρλού τσιφ.
Ντερμπέντ Ναχιέ (1878 - 1912)
Ντζεντίντ Ναχιέ (1878 - 1912)
Ντουμενλή τσιφ.
Νυμφαία
Νυμφαία
Νυμφαία (βυζαντινή εποχή)

Γενική BιβλιογραφίαBB0001, σελ. 379. BB0041, σελ. 55 κεξ. BB0121, σελ. 537.

Aκριβής θέση:  25°20΄ 41°00΄ [BB0001].

Σχετική θέση:  Βρίσκεται στη νότια πλαγιά της ανατολικής Ροδόπης, δίπλα στη συγκοινωνιακή σύνδεση που οδηγεί από Β στα Ν μέσω του περάσματος Makaza και ενώνει τη Β ακτή του Αιγαίου και την Εγνατία Οδό με την ανώτερη κοιλάδα του ΄Εβρου. Το χωριό απέχει 12χλμ και το οχυρό 8χλμ ΒΒΑ από τα Κουμουτζηνά [BB0001].

Άλλες θέσεις:  4χλμ ΝΑ της Νυμφαίας, στην περιοχή Τουστσού-ντερέ (Tuzcu dere), βρέθηκαν πάνω σε χωράφι θεμέλια κτηρίων άγνωστης χρήσης, αράβδωτοι κίονες, όστρακα χονδροειδούς και εφυαλωμένης βυζαντινής κεραμεικής, καθώς και νομίσματα βυζαντινής περιόδου [BB0001, BB0121].

Χερσαίες:  Από το κάστρο της Νυμφαίας είναι δυνατή η εκτενής θέα της παράκτιας πεδιάδας της νότιας Θράκης και χρησίμευε πιθανόν για τον έλεγχο της νότιας εισόδου του περάσματος Makaza και για την προστασία από τις επιθέσεις του βορρά [BB0001, BB0041].

ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO:  Το κάστρο της Νυμφαίας χρησίμευε πιθανόν για τον έλεγχο της νότιας εισόδου του περάσματος Makaza και για την προστασία από τις επιθέσεις του βορρά [BB0001, BB0041].

Xρηματική οικονομία- Nόμισμα:  4χλμ ΝΑ της Νυμφαίας, στην περιοχή Τουστσού-ντερέ (Tuzcu dere), βρέθηκαν πάνω σε χωράφι νομίσματα βυζαντινής περιόδου [BB0001, BB0121].

Oχυρώσεις:  Τα λείψανα του σημερινού "κάστρου της Νυμφαίας" (" καλές της Νυμφαίας") βρίσκονται περίπου 4χλμ ΝΝΔ του ομώνυμου χωριού, 8χλμ ΒΒΑ της Κομοτηνής, Α του σύγχρονου δρόμου που οδηγεί από την Κομοτηνή στο πέρασμα Makaza, σχεδόν 2χλμ ΒΑ του χωριού Σύμβολα και 1, 5χλμ ΒΔ του χωριού Πάνδροσος. Από την τοιχοδομία (μέχρι 5μ ύψος) διασώζεται μόνο ένα τμήμα από τη νότια πλευρά του τείχους με σχεδόν 33 πόδια μήκος καθώς και μια έπαλξη προσκολλημένη στα δυτικά της. Από τα δύο άκρα της νότιας πλευράς ξεκινούν με τοξοειδή διαμόρφωση και με κατεύθυνση προς τα βόρεια οι δύο άλλες πλευρές του τείχους, η ύπαρξη των οποίων γίνεται αντιληπτή μόνο εξαιτίας των επιχωματώσεων. Η έκταση της κατασκευής από Β προς Ν είναι 53 πόδια, ενώ από Α προς Δ 41. Η περίμετρος φθάνει περίπου τα 200 πόδια και το πάχος του τείχους τα 1, 8μ. Τοιχοποιία : τεμάχια λίθων τοποθετημένα με ελάχιστη επιμέλεια, λευκό κονίαμα, λίγες πλίνθοι, οπές δοκών, απουσία ειργασμένων λίθων. Χρονολογείται πιθανότατα στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. Ανατολικά και δυτικά του φρουρίου υπάρχουν κοιλάδες. Από το φρούριο είναι δυνατή η εκετενής θέα της παράκτιας πεδιάδας της νότιας Θράκης. [BB0001, BB0041]

Kεραμεική:  4χλμ ΝΑ της Νυμφαίας, στην περιοχή Τουστσού-ντερέ (Tuzcu dere), βρέθηκαν πάνω σε χωράφι όστρακα χονδροειδούς και εφυαλωμένης βυζαντινής κεραμεικής [BB0001, BB0121].


Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης